В момента с пълна ваксинационна защита са близо 1,72 млн. българи. От

...
В момента с пълна ваксинационна защита са близо 1,72 млн. българи. От
Коментари Харесай

10 000 младежи между 12 и 18 години вече са ваксинирани у нас

В момента с пълна имунизационна защита са близо 1,72 млн. българи. От тях към 138 хиляди са с еднодозовата ваксина. Общо поставените дози са към 2,3 млн., а доставените – към 5,4 млн. Това обяви директорът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов, който бе и част от Националния имунизационен щаб.

Увеличава се ползата към еднодозовата ваксина против Covid-19 на Janssen, съобщи в предаването " Тази заран " по bTV Кирилов. Според него поради липса на информация измежду популацията страната ни е последна в Европейски Съюз по подложен брой ваксини.

" В последните дни се усилва ползата към еднодозовата ваксина. Само през вчерашния ден е сложена на над 3000 души. Имаме от нея, чакаме в идващите седмици още доставки ", добави шефът на ИАЛ и изрично съобщи, че 

за всички искащи ще има разполагаем препарата на Janssen.

По последни данни утвърдените ваксини пазят индивида сред 6 и 8 месеца, уточни още той. Относно тематиката за " третата доза "  Кирилов съобщи, че са нужни още данни преди да бъде публично утвърдена. Около 3000 пък са хората, решили да смесят векторна и иРНК ваксина.

" Като първа стъпка чакаме рекомендация от ЕАЛ, на база на която да бъдат взети решенията от експертните препоръки по имунология, епидемиология. Те ще преценяват при кои групи пациенти да започва. В момента опитът демонстрира, че това са имунокомпрометираните, трансплантираните пациенти, възрастното население. Единици са страните, в които се започва всеобщо слагане на трета доза ", добави Богдан Кирилов.

Кирилов изясни, че у нас децата над 12 година могат да се имунизират с имунизациите на Pfizer и Moderna.

" След консултация с медицински експерт, в случай че се реши, може да бъде сложена имунизацията. До момента към 7500 са сред 12 и 17 година, на които е сложена ваксина. Около 2500 са лицата на 18-годишна възраст. Има опит – въпросът е, че това е много невисок % ", добави Кирилов.

Той посочи, че все още в ИАЛ има постъпили единствено две известия за нежелани реакции при малолетни.

" Те се касаят за нараснала температура към 38 градуса. Подобни са данните и от останалите страни ", добави шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

 
Кои страни имунизират деца над 12 години и по какъв начин се оправят дотук?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР